Znanih je vseh dvanajst reprezentanc, ki bodo sodelovale na moškem olimpijskem košarkarskem turnirju v Riu de Janieru

Znanih je vseh dvanajst reprezentanc, ki bodo sodelovale na moškem olimpijskem košarkarskem turnirju v Riu de Janieru.

Prosta so bila še tri mesta, v kvalifikacijah so nastop na OI zagotovili Francozi, Hrvati in Srbi.

Tony Parker Ali Muhammed

Tony Parker in soigralci so se uvrstili na letošnje OI. (Foto: AP)

Na olimpijskem košarkarskem turnirju v Braziliji bo nastopilo le 12 reprezentanc in devet moštev je bilo znanih že nekaj časa, v dodatnih kvalifikacijah pa si nastop zagotovile še zadnje tri reprezentance. Na kvalifikacijskih turnirjih v Beogradu, Torinu in Manili so si vozovnice priigrale Srbija, Hrvaška ter Francija.

V Beogradu je Srbija prepričljivo ugnala vse svoje tekmece, vključno s Portorikom v finalu (108:77). Srbi so bili premočni in so vodili od začetka do konca, Portoriko ni imel prave možnosti. Hrvaška pa je v predtekmovanju izgubila z Italijo, a se ji nato oddolžila v finalu in jo po podaljšku premagala s 84:78. Tribune dvorana v Torinu so dihale za zmago Italije in njihove zvezdniške zasedbe (Bellineli, Gallinari, Bargnani) s trenerjem Etorjem Messino, a so Hrvati odigrali izjemno in se veselili preboja na OI. Bogdanović, Šariić, Planinić, Simon in soigralci so pod vodstvom selektorja Ace Petrovića pokazali zelo dobro igro in presenetili domačine.

Francija je na Filipinih premagala domačine in Novo Zelandijo v predtekmovanju, v polfinalu Turčijo, proti Kanadi v odločilni tekmi pa sta izstopala Tony Parker s 26 točkami in Nando De Colo (22), ki je bil izbran za MVP turnirja. V Manili so premagali Kanado s 83:74.

Pred tem so si mesto v Braziliji že zagotovile ZDA, Brazilija, Španija, Litva, Kitajska, Argentina, Venezuela, Nigerija in Avstralija.

Leave a Reply